Libanon: Proti filmu o prorokovi Mohamedovi pochodovali v Bejrúte tisícky ľudí

17.09.2012 Celý región

Bejrút 17. septembra (TASR) - Tisíce libanonských demonštrantov pochodovali dnes proti filmu vyrobenému v USA, ktorý sa vysmieva prorokovi Mohamedovi, cez šiitske štvrte mesta Bejrút a skandovali "Smrť Amerike, smrť Izraelu". Oznámila to agentúra Reuters.

"Amerika, vypočuj nás - neurážaj nášho proroka," volali ľudia na demonštrácii, ktorú zvolal šejk Hasan Nasralláh, vodca šiitskeho moslimského hnutia Hizballáh. Podľa Nasralláha sa musia USA zodpovedať za tento film, pretože ho vyrobili v Amerike.

Protest bol pokojný a obišiel americké veľvyslanectvo v severovýchodnom cípe mesta. Prišiel po víkende, počas ktorého sa v arabských hlavných mestách odohralo viacero násilných demonštrácii, pričom došlo aj na k útokom na americké ambasády.

Demonštrácia proti filmu nasledovala po trojdňovej návšteve pápeža Benedikta XVI. v Libanone, ktorý svoju cestu využil na to, aby volal po zmierení medzi kresťanmi a moslimami.

Počas protestov proti filmu, ktorý proroka zobrazuje ako homosexuála a sukničkára, zahynul v piatok v libanonskom meste Tripolis jeden človek.

Minulý týždeň počas útoku na konzulát v Benghází prišiel o život aj veľvyslanec USA v Líbyi.
 

Vyberte región